TÜBİTAK ULAKBİM ve Wiley Ücretsiz Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşmasının Temel Unsurları

TÜBİTAK ULAKBİM ve Wiley ücretsiz açık erişim makale yayımlama anlaşmasının temel unsurları ile ilgili TÜBİTAK – ULAKBİM tarafından gönderilen metni aşağıda paylaşıyoruz:

TÜBİTAK ULAKBİM ve Wiley Ücretsiz Açık Erişim makale Yayımlama Anlaşmasının Temel Unsurları:

  • Ülke çapında ilk ücretsiz “açık erişim makale yayımlama” anlaşması “Oku ve Yayımla” anlaşması: Yazarlar, TÜBİTAK ULAKBİM – Wiley Açık Erişim Makale Yayımla Anlaşması kapsamında Wiley’nin yaklaşık 2.000 hibrit ve tamamen altın açık erişim (OA) dergi portföyünün tamamında okuma ve yayın yapma iznine sahiptir.
  • Bu anlaşmaya göre, 2023 yılında 1500, 2024 yılında 1530 ve 2025 yılında 1561 makale, yazarın istemesi/onay vermesi halinde, yazara hiçbir ücret ödetmeden, tamamen ücretsiz olarak açık erişim (AE) olarak yayınlanacaktır.
  • Bu anlaşma tüm Wiley dergilerinde ücretsiz açık erişim makale yayımlamayı kapsamakla birlikte, TÜBİTAK ULAKBİM sözleşmeye bağlı yayın kotasını ve bütçesini daha iyi yönetebilmek için ek uygunluk kriterleri belirlemiştir. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
    • Sorumlu yazarın (Corresponding Author) EKUAL kapsamındaki kurumlardan birine bağlı olması gerekmektedir.
    • WoS’ta indekslenen Wiley hibrit (dergideki makalelerin bir kısmı açık erişim bir kısmı abonelik gerektiren/kapalı makale) ve altın altın açık erişim (dergideki makalelerin tamamı açık erişim) dergilerinden Q1 ve Q2 gruplarında geçen dergilere gönderilen makaleler kabul edilmektedir. Bu kriterleri sağlayan dergileri incelemek için, TÜBİTAK ULAKBİM Cahir Arf Bilgi Merkezi web sayfasındaki Wiley ile ilgili bölümü ziyaret edebilirsiniz.
  • Yazar tarafından başvurusu yapılan makalenin yine yazar tarafından açık erişim yayımlanması talebi iletildiğinde ULAKBİM’e ayrılan yıllık kotanın tükenmesi veya ilgili makalenin anlaşma kapsamında fonlanmasının reddedilmesi durumunda (TÜBİTAK tarafından belirlenen kriterlere uymaması durumunda), yazar hala makalesini aynı dergide ya da baska Wiley dergisinde AE olarak yayımlatabilir. Bu durumda yazarın kendisi veya başka fon sağlayan kuruluşları APC ücretini ödemesi gerekmektedir. Açık erişim makale dışında bu fonun herhangi bir nedenle karşılanmaması durumunda makale hibrit bir dergide abonelik modeli altında/kapalı olacak şekilde ücretsiz olarak yayımlanabilir, yani yazar TÜBİTAK tarafından APC ödemesi kabul edilmemesi durumunda abonelik gerektiren dergilerde makalesini
    ücretsiz, kapalı olarak yayımlatılabilir. Aşağıdaki ‘Wiley ile Açık Erişim ve Yayıncılığa Giden Diğer Seçenekler’ bölümüne bakınız.
  • Anlaşma, Commentary, Data Article, Education, Lecture, Method and Protocol, Perspective, Practice and Policy, Rapid Publication, Research Article, Review Article, Short Communication ve Technical Note olarak Wiley as Case Study’e göre sınıflandırılan makaleler dahil ve bunlarla sınırlı olmamak üzere Primary Research ve Research Article kapsamaktadır (Wiley’in zaman zaman güncellenen ekteki SSS’de açıklayıcı bir liste
    belirtilmiştir). Wiley’nin sınıflandırma sistemi ve bunların Makale Türleri ile nasıl ilişkili olduğu hakkında daha fazla ayrıntı https://bit.ly/ArticleTypes adresinde bulunabilir. Bunun yanında belirtmeliyiz ki, TÜBİTAK’a ayrılan yıllık 1500 ücretsiz açık erişim makale yayınlama kotasının en iyi şekilde haracanabilmesi için, TÜBİTAK’ın APC ücretini karşılayacağı makale türleri “Research Article, Review Article, Data Article ve Rapid Publication” olarak TÜBİTAK tarafından belirlenmiştir.
  • Kurumsal/Üniversite özelinde “ücretsiz AE makale yayımlama kotası tahsisi” yapılmamaktadır. AE yayın için makale ücreti talepleri, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından “ilk gelen ilk hizmet alır” kuralına göre onaylanmak üzere incelenecektir.
  • Yazarlar, birden fazla makaleleri varsa bu haktan birden fazla kez yararlanabilirler.
  • Makalelerini AE olarak yayınlatmak isteyen yazarlar için AE onay sürecinin TÜBİTAK tarafından sorunsuz yürütülmesi önemlidir. Bu sebeple yazarlar, Wiley’e makale gönderirken kurumsal e-postalarını başvuru formlarına kaydetmelidir. (bu sadece makalelerini açık erişim olarak yayınlatmak isteyen yazarlar için geçerlidir, yayımlatmak için ücret gerektirmeyen okumak için abonelik gerektiren bir makale yani diğer bir deyişle kapalı makale yayınlatacak yazarlar buna uymak zorunda değildir, klasik olarak başvurularını yapabilirler)

    Wiley ile Açık Erişim ve Yayıncılığa Giden Diğer Seçenekler

    Makaleniz yukarıdaki kriterleri karşılamıyorsa, özellikle makaleniz TÜBİTAK ULAKBİM – Wiley ücretsiz açık erişim makale yayımlama anlaşması kapsamında onaylanmadıysa, açık erişim ve kapalı yayın yapmak yine de mümkündür.

    – Makalenizi tamamen açık yani altın Açık Erişim bir dergiye gönderdiyseniz:

    • TÜBİTAK’ın destek verdiği diğer Araştırma Fonlarına başvurup bu fonu almaya hak kazandığınızda araştırmanızın çıktısını bu fonla yine Wiley dergilerinde açık erişim olarak yayımlatabilir ve ücretini bu fonla
      ödeyebilirsiniz. Bunun için makale gönderimi sırasında “Author Pays” seçeneğini seçmelisiniz.
    • Eğer yukarıda bahsedilen türde bir TÜBİTAK Araştırma Fonu alınamadıysa başka fon desteğinde bulunan ulusal-uluslararası fon sağlayıcılara başvurulabilir ve bu makalenin ücreti bu fonların desteğiyle ödenebilir. Bunun için makale gönderimi sırasında “Author Pays” seçeneğini seçmelisiniz.
    • Yazarlar, makalelerini gönderdikleri altın açık erişim dergiden geri çekebilir ve abonelik modeli altında bir Wiley hibrit dergisine gönderebilirler, makaleleri abonelik modeli altında ücretsiz yayımlanacaktır.

– Eğer makalenizi hibrit (karma) bir dergiye gönderdiyseniz:

    • TÜBİTAK’ın destek verdiği diğer Araştırma Fonlarına başvurup bu fonu almaya hak kazandığınızda araştırmanızın çıktısını bu fonla yine Wiley dergilerinde açık erişim olarak yayımlatabilir ve ücretini bu fonla ödeyebilirsiniz. Bunu makale kabulunden sonra “Author Pays” seçeneğini seçerek yapabilirsinz.
    • Eğer yukarıda bahsedilen türde bir TÜBİTAK Araştırma Fonu alınamadıysa başka fon desteğinde bulunan ulusal-uluslararası fon sağlayıcılara başvurulabilir ve bu makalenin ücreti bu fonların desteğiyle ödenebilir. Bunu makale kabulunden sonra “Author Pays” seçeneğini seçerek yapabilirsiniz.
    • Ayrıca, makalenizi geri çekmenize gerek kalmadan size veya kurumunuza herhangi bir ücret ödemeden abonelik modeli altında yayınlayabilirsiniz.

Her türlü sorunuz için TÜBİTAK ULAKBİM’e-posta gönderebilirsiniz: ukg@ulakbim.gov.tr

Bilimsel çalışmalarla ilgili açık bilim ve açık erişim uygulamalarının farkındalığının ve benimsenmesinin artması ve yeni açık erişim anlaşmalarının yapılmasını umuyoruz.

TÜBİTAK ULAKBİM

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)