Sıkça Sorulan Sorular

Tüm kütüphane hizmetleri SirsiDynix Symphony kütüphane otomasyon programı ile yürütülmektedir. Bu program kullanılarak tüm kütüphane kataloğu taranabilir, koleksiyonumuza en son eklenen yayınlar görülebilir. Ayrıca bu sistemle; tüm kullanıcılarımız web üzerinden kendi üzerlerindeki bilgi kaynaklarının süresini uzatabilir, yaptıkları katalog taramalarını kaydedip kendi e-postalarına veya başka bir e-postaya gönderebilir, kendi üzerinizdeki bilgi kaynaklarını takip edebilir, basit ve gelişmiş katalog taraması yapabilir, üzerlerindeki yayınlar cezaya girmeden önce düzenli olarak uyarı e-postası alabilirler.( Enstitü tarafından verilen e-posta adreslerini kullanılması gerekmektedir.) Kullanım dili istenildiği anda Türkçe veya İngilizce olarak değiştirebilmektedir.

Üyeler yalnız kendi kimlik kartları ile bilgi kaynağı alabilirler. Başka bir okuyucu adına işlem yapılamaz.

Kütüphaneye başvurmalısınız. Bilgi Kaynağının Aynısı / Fiyatı + işlem bedeli alınır. Kitabın iade tarihi gecikmiş ise buna gecikme cezası da eklenir.

Tüm süreli yayınları raflarda bulamayabilirsiniz, çünkü aboneliklerimizin %95 sadece elektroniktir. Bunlara, kampüs içinden veya kampüs dışından internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Tarama sonucunda, bir materyalin detay kaydı kontrol edildiğinde materyalin durumu alanında bir tarih var ise materyalin bir başka kullanıcı tarafından ödünç alındığı ve ilgili tarihte iade edileceğini anlaşılır.  Eğer materyal ödünç alınmış ise detay sayfasındaki “Ayırt” butonu aktiftir. Rezerv koyma işlemi, “Ayırt” butonu tıklanıp açılan pencereye İYTE mail adresinizi ve mail adresinizin şifresini yazıp giriş yaparak tamamlanır.

Bilgi kaynağının raflarda yer aldığı adrestir.

Gecikme Cezaları – Genel Kitap Koleksiyonu için günlük 2 TL , Reserve Koleksiyon için saatlik 3 TL, Multimedya Koleksiyonu için günlük 3 TL, Bireysel Çalışma Odaları saatlik 10 TL, Grup Çalışma Odaları-Multimedia Odaları saatlik 30 TL, kumandalar için saatlik 5 TL, Eşya dolapları ve e-kitap okuyucu için günlük  5 TL, Kutulu Oyunlar için saatlik 5 TL, GO-Satranç için günlük 5 TL, Kutulu Oyunlar için saatlik 5 TL. Ödünç verme koşulları, cezalar ve ücretler kütüphane komisyonu tarafından belirlenir. Üzerinde gecikmiş bilgi kaynağı ya da  15 TL’nin üzerinde cezası bulunan kullanıcılar, üzerlerindeki bilgi kaynaklarını iade etmeden ve gecikme cezalarını ödemeden yeni bilgi kaynağı ödünç alamazlar.

Kütüphanemiz eğitim-öğretim döneminde 7/24, Yaz döneminde ve yarıyıl tatilinde Pazartesi – Cuma 08.45 – 17.15 saatleri arasında açık bulunmaktadır.

Son yıla ait eski sayılar, süreli yayın raflarının altında, daha eski yıllara ait sayılar ise ciltlenmiş olarak depodadır.

Kütüphanenin kapalı olduğu günler öncesinde iadesi dolan bilgi kaynakları iade edilmez ise araya kütüphanenin kapalı olduğu gün bile girmiş olsa ceza kapalı günleri de kapsayacak şekilde artmaya devam eder. Onun dışında iade tarihi kütüphanenin kapalı olduğu veya resmi bir tatil gününe denk geliyorsa sistem ceza yazmaz. Başkalarının yararlanma hakkını ihlal etmemek ve ceza ödememek için üzerinizdeki bilgi kaynaklarını lütfen zamanında iade ediniz.

Veritabanlarına konusal olarak veritabanları sayfasından ulaşılabilir. Ayrıca konu rehberleri de hazırlanmıştır, library web sayfasından erişim sağlanabilir.

Kütüphane koleksiyonlarında bulunmayan bilgi kaynaklarının, diğer kurumlardan, bu kurumların ödünç verme kurallarına bağlı olarak sağlanmasıdır. Kitap isteklerinin geliş süresi ortalama 2-5 gün, makale isteklerinin ise 1-10 gündür. Detaylı bilgiyi, Kütüphanemiz / Hızlı Erişim/ ILL Belge Sağlama bölümünde bulabilirsiniz.

Kitap ve süreli yayınların, kendilerine ait uluslararası tek bir numaraları vardır. Kitaplar için; ISBN (International Serial Number of Books), süreli sayınlar için; ISSN (International Serial Number of Serials).

Tüm kampüste kablosuz internet (wireless) bağlantısı Eduroam’dur. Konuyla ilgili  detaylı bilgi için http://eduroam.iyte.edu.tr/  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak başkası tarafından ayırtılmamışsa 2 kez daha süre uzatımı yapılabilir.

Elektronik dergi ve veritabanlarına kampüs dışından erişim (off campus) bilindiği gibi enstitümüz kütüphanesinin abone olduğu süreli yayınların elektronik versiyonlarına ve lisanslı veritabanlarına erişim firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları gereği erişim sadece IP adresi kontrollü sağlanmaktadır. Kampüs dışından veritabanlarına erişmek için farklı servis ve hizmetler sunulmaktadır. Detaylı bilgi için kampüs dışı erişim sayfamızı inceleyiniz. https://library.iyte.edu.tr/kampus-disi-erisim-off-campus-access/

Veritabanı servisleri ve elektronik dergilere erişim ile ilgili sorunlarınızı lütfen library@iyte.edu.tr e-posta adresine iletiniz ya da 7506345 numaralı telefonları arayınız.

Anasayfada yer alan “Kütüphane Kataloğu” nu kullanarak veya http://catalog.iyte.edu.tr/ adresinden kütüphane kataloğunu tarayabilirsiniz.

Kütüphanemizle ilgili katalog taramalarınızı kütüphane web sayfasındaki Katalog veya http://catalog.iyte.edu.tr/ adresinden yapabilirsiniz. Kütüphane koleksiyonu yazar, kitap adı, konu vb. kriterlerden taranabilmektedir. Taramalar çok spesifik konulardan, İngilizce konu başlıklarının birleştirilmesiyle veya bir LC Sınıflama Numarası ile de yapılabilmektedir.

Önce aranılan materyal kütüphane web sayfasındaki katalogtan taranır. Aranılan materyalin hangi kütüphane koleksiyonunda olduğuna bakılabilir, materyal eğer koleksiyonda ise, rafa gitmeden ödünç alınıp alınmadığı kontrol edilebilir. Eğer materyal ödünç alındıysa, katalogta iade tarihi görülebilir. Okuyucu kendi adına da materyali ayırabilir. Raflara gitmeden, tasnif numarası not edilmelidir.

Amerikan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (LC)uygulanmaktadır. Açık raf esasına göre konusal olarak düzenlenmiştir.

Yer numarasını oluşturan ilk harf ana konuyu belirler. Yanına gelen diğer harf, buna bağlı bir alt grubu belirler. Daha sonraki numerik grup, ana konuya bağlı üçüncül alt grubu belirler.

Bunu takip eden grup yazar soyadına göre oluşturulur. Son bölüm ise kitabın basım yılını belirler.

Örneğin: William J. Mitchell / Me++, 2003  
TK 5101 M555 2003

Yeni gelen bütün bilgi kaynaklarını http://library.iyte.edu.tr adresinden Duyurular kısmından takip edebilirsiniz.

Evet, aşağıdaki bilgiler doğrultusunda kütüphane cezalarınızı online olarak ödeyebilirsiniz.

Ödemenin açıklama kısmına “kütüphane ceza ödeme” işlemi olduğu belirtilerek TC kimlik no, isim ve soyad yazılıp aşağıdaki iban numarasına ödeme yapılabilir. Ödeme yapıldıktan sonra ödeme dekontunun library@iyte.edu.tr mail adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Alıcı Banka : 12 – Türkiye Halk Bankası A.Ş.
Alıcı IBAN : TR41 0001 2009 7130 0006 0000 07
Alıcı Isim\Unvan : İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Başkanlığı

Kütüphane Kullanıcıları; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Akademik-İdari Personeli, Öğrencileri ve dışarıdan gelen araştırmacılardan oluşmaktadır. Kütüphane hizmetlerinden yararlanmak için üyelik şartı aranmaz. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Akademik-İdari Personeli, Öğrencileri doğal üye olarak kabul edilirler. Ödünç Alma Hizmetlerinden yararlanabilmek için Enstitümüz kimlik kartları ile kütüphanemiz Ödünç Verme Birimine başvurulması gerekmektedir. Üyelerimiz Ödünç Verme Biriminde sunulan hizmetler için (Ödünç Alma, Kitap İadesi, Süre Uzatma, Rezervasyon, v.b.) Enstitü kimlik kartını yanında bulundurmalıdır. Kütüphane otomasyon programı üzerinden herhangi bir yayına rezerv koyabilirler veya üzerlerindeki yayınların uzatma işlemlerini yapabilirler.

İYTE Kütüphanesinin kullanım kurallarına kütüphane web sayfasından Hızlı Erişim-Yararlanma koşulları’na tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kütüphane veritabanlarına kütüphanenin web sitesinden ulaşabilirsiniz.. Ayrıca kütüphane ana sayfasında bulunun tarama çubuğunda arama yaparak tüm veritabanlarını ve kütüphane kataloğunu aynı anda tarayabilirsiniz.

İlgili olarak kampüs-dışı hizmetten nasıl yaralanırım? konusuna da bakabilirsiniz.

Evet. Dolap anahtarı ödünç alarak kütüphane içindeki dolapları kullanabilirsiniz.

Bulunan eşyalar Rektörlük Güvenlik Birimi’ne teslim edilmektedir, Rektörlük Güvenlik Birimi’ne başvurabilirsiniz. 

Abone olunan veritabanları aracılığı ile 500.000’in üzerinde e-kitaba erişim sağlanabilmektedir.

Evet kütüphanede renkli, siyah beyaz fotokopi çekilebilen, çıktı alınabilen ve kırtasiye malzemesi satılan bir “Fotokopi Merkezi” zemin katta kantinin yanında bulunmaktadır.

Taşınabilir bilgisayarlarınızla kütüphane binasının her bölgesinde kablosuz internet bağlantısıyla çalışma saatlerimiz dahilinde internete sınırsızca bağlanabilirsiniz. 

Kütüphanede part time çalışmak isteyen öğrenciler detaylı bir “cv” (özgeçmiş) örneği hazırlayarak başvuruda bulunabilirler. Detaylı bilgi için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin GÜRDAL (gultekingurdal@iyte.edu.tr) veya kütüphane personeli Şükrü Merter İDİN‘e (sukruidin@iyte.edu.tr) başvurabilirler.

Kütüphaneye bağışta bulunmanız mümkün. Bağışta bulunmak isteyenler kütüphane personeli  Serkan TUFAN serkantufan@iyte.edu.tr(dahili:6332) ile irtibata geçebilirler.

Multi medya odaları en az 3 kişilik gruplara açılır, multimedya odalarını kullanmak isteyen üyeler Ödünç Verme Bankosu’ndan Multimedya odalarının anahtarını 3 saat süre ile ödünç alabilirler.

DVD, VCD ve BluRay olup herhangi bir kitap süreli yayın eki olmayan yayınlar (film, müzik, e-kitap, bilgisayar programları, belgeseller vb.)

Ansiklopedi, biyografi, sözlük, harita, elkitabı, basılı dergi türündeki kaynaklardır. Bunlar kütüphane içi kullanımla sınırlıdır, Süreli Yayınlar Salonu’nda ilgili referans kaynaklarına ulaşabilirsiniz.

Rezerv ettiğiniz materyallerin iadesi yapıldığı anda sistem tarafından size e-postayla bildirilecektir. Materyalleriniz, size gelen e-posta tarihinden itibaren 3 gün süreyle Ödünç Verme Bankosu’nda bekletilir, alınmadığı takdirde tekrar rafa çıkartılır.

Başkası tarafından ayırtılmamış ise getirmeye gerek yoktur. Ana sayfadaki “Kullanıcı İşlemleri” bölümünden giriş yaparak uzatma işlemini yapabilirsiniz.

Güncel dergi sayıları ve eski yıllara ait ciltler ödünç alınamaz.

İnternet üzerinden uzatma işlemi yapmak, üzerinizdeki yayınları görmek için anasayfadaki “Kullanıcı İşlemleri” kısmından hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı adınız İYTE mail adresiniz, şifreniz ise mailinizin şifresidir.

Veritabanları, içinde bilimsel çalışmaların yeraldığı veri havuzlarıdır. Arayüz özelliklerine bağlı olarak çeşitli taramalar yapmak mümkündür. 2024 yılı itibariyle 120’nin üzerinde  veritabanına erişim imkânımız vardır. Denemeye açılan veritabanları ile bu sayı dönem dönem artmaktadır. Kütüphanemiz dünya standartlarında zengin bir veritabanı koleksiyonunu kullanıma sunmaktadır. Kütüphane web sitesinde Veritabanları altından erişebilirsiniz.

Veritabanlarına kampüs içi her ortamdan ve dolayısıyla yurtlardan, direkt olarak ulaşabilirsiniz.